Domácí osvěžující limonádou potěšíte každého hosta. Během večerního grilování zpestřete limonádu kapkou alkoholu a dětem nebo řidičům ponechte základní variantu. Nové příchutě udělají radost dětem i dospělým. Přípravu navíc zvládnete během pár minut.  

Levandulová limonáda

Vůně této bylinky nepatří jen na zahrádku a do květináče. Jednoduše s ní ochutíte bábovku i skvělý drink. Ať už se rozhodnete pro variantu s alkoholem nebo bez. 

Co budete potřebovat?

  • Hrst čerstvých levandulových květů, příp. lžíci sušených květů
  • 100 g třtinového cukru
  • 0,5 l vody
  • 2 celé citróny

Postup:

Asi 500 ml vroucí́ vody zalijte levandulí a nechte 20–30 minut louhovat. Pak vmíchejte med a nechte ho důkladně̌ rozpustit. Pokud používáte sušenou levanduli, sceďte.V případě, že použijete čerstvou levanduli ze zahrádky a limonádu spotřebujete stejný den, můžete ji ve sklenici ponechat. Vzniklý sirup naředíte sodovkou v poměru 1:5, přidejte led a plátky citronu.

Osvěžte se melounem

S melounovou limonádu máte úspěch zaručený na každé dětské oslavě. Přirozeně sladkou chuť melounu nemusíte doslazovat.

Budete potřebovat: 

  • 1 l vody
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 200 g melounu
  • Nastrouhaný zázvor (množství podle chuti)
  • Lístky máty a bazalky

Postup:

Přes jemné sítko vymačkejte z nastrouhaného zázvoru co nejvíc šťávy. Spolu se šťávou z citronu a limetky ji vlijte do kastrůlku s nepřilnavým povrchem. Na mírném ohni tekutinu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Odstavte, nechte zchladnout a přelijte do servírovací mísy. Rozmixujte melounovou dužinu, kterou následně vlijte do mísy k citrusovo-zázvorovému základu. Přidejte kostky ledu, promíchejte a ozdobte lístky máty a bazalky.

Chladivá okurková voda

Budete potřebovat:

  • 1 l vody
  • ½ okurky
  • Citron
  • Čerstvou mátu

Postup:

Do džbánku s vodou vložte na kolečka nakrájenou okurku, přidejte kolečka citronu a pár lístků čerstvé máty. Nechte vodu stát min. hodinu, nejlépe přes noc. Získáte osvěžující nápoj bez umělých dochucovadel, aromat i cukrů, a přesto s úžasnou chutí a vůní.

Kokosové latte na ledu

Letním drinkem s dávkou kofeinu dochutíte snídani na terase, nebo opalování u bazénu.

Suroviny na 4 porce:

  • espresso 500 ml
  • kokosové mléko 500–750 ml
  • med 2-4 lžíce
  • vanilkový extrakt 1 lžička (zvolit můžete i pár kapek vanilkového aroma)
  • pár zrnek soli

Postup:

Den předem si připravte kávu. Polovinu rozlijte do tvořítka na ledové kostky a dejte zmrazit. Zbylou ještě horkou kávu promíchejte s kokosovým mlékem, medem, vanilkou a solí a dejte do ledničky. Ráno nebo během druhého dne rozdělte ledové kávové kostky do sklenic a případně je doplňte novými kostkami ledu. Dolijte vychlazenou ledovou kávou a máte hotovo!

Aperol Spritz zná už asi každý. Co ale vyzkoušet bazalkovou příchuť?

Budete potřebovat:

  • Hrst čerstvé bazalky
  • Prosecco 200 ml
  • Perlivou vodu 100 ml
  • Bezový sirup 40 ml
  • Šťáva z 1/2 citrónu
  • Kostky ledu

Postup:

Čerstvou bazalku dejte do mixéru a rozmixujte ji opravdu na drobno Spolu s bezovým sirupem a šťávou z ½ citrónu. Rozmixovaná bazalka dodá nápoji nejen čerstvost, ale především jej krásně provoní. Připravte sklenice, ve kterých budete spritz podávat a naplňte ji ledem. Na ledu. Pokud budete mít ledu málo, začne se rychleji rozpouštět a drink vám bude spíše ředit než chladit. Proto naplňte ledem sklenici do plna. Rozmixovanou bazalku smíchejte s perlivou vodou, promíchejte a nalijte do sklenice s ledem. Před podáváním zalijte proseccem a lehce promíchejte.