Rozhodnutí vyloučit ze svého jídelníčku mléko a mléčné výrobky se rozšiřuje. Hodně lidí se obává, že bez mléka si bude muset odpustit spoustu věcí – například i zmrzliny. Jenže zmrzlinu si můžete dopřát i bez živočišného mléka. Nejspíš se většině vybaví chutné ovocné sorbety, ale u nich to zdaleka nekončí! Podívejte se jeden konkrétní recept na zmrzku, po které se budete olizovat až za ušima.
Kokosovo-vanilková zmrzlina
Suroviny
Plechovka kokosové mléko
Jeden vanilkový lusk
Vanilkový extrakt
Třtinový cukr
Mořská sůl
Postup:
Smíchejte jednu plechovku kokosového mléka, hrneček třtinového cukru, vyloupaný vanilkový lusk, vanilkové aroma a špetku soli do výkonného mixéru. Mixujte jednu až dvě minuty, dokud nebude hmota úplně jemná a nerozpustí se i všechen cukr. Ochutnejte a dochuťte, můžete zvýraznit vanilkovou chuť přidáním více extraktu, nebo zmrzlinu dosladit. Cukr v tomto receptu můžete vyměnit i za nějaký přírodní sirup, například agáve.
Rozmixovanou hmotu nalijte do namražené nádoby, kterou si připravíte do mrazáku ideálně už předchozí den. Po necelé hodině nádobu vyndejte a povrch uhlaďte lžící. Pak zmrzlinu zakryjte a nechte mrazit přibližně čtyři až šest hodin. Tahle zmrzlina se dokonale hodí i na palačinky a koláče.
A proč bez mléka?
Důvodů, proč řada lidí vyhledává potraviny bez mléka, je hodně. Stále více lidí má po konzumaci mléčných výrobků zdravotní potíže. Alergie, zahlenění, akné a sklon k infekcím – to jsou příklad důvodů, které uvádějí odpůrci mléka po zdravotní stránce.
A pro mnoho lidí je kravské mateřské mléko nepřípustné z etických důvodů. S kravami se ve velkochovech často zachází špatně a podstupují koloběh rození telat, která jsou jim odebírána. Kráva v mlékárenském průmyslu nakonec skončí na jatkách stejně jako ty chovu na maso.