Kuchyňský kompostér je určený k recyklaci bioodpadu přímo u vás doma. Kompost už dávno nepatří jen na zahradu chalupy. Novinkou ekologického životního stylu jsou bytové komposty, vhodné i do malého bytu bez balkonu i terasy.
Pokud vás děsí představa shánění žížal a jejich umístění v blízkosti kuchyně, můžete zůstat klidní. Domácích kompostérů existuje několik variant a řada z nich přítomnost žížal vůbec nepotřebuje. Bát se nemusíte ani nepříjemného zápachu. Ekologická bedýnka navíc svým vzhledem s mnoha vzory a barevných variací nijak neruší celkový vzhled interiéru.
Proč kompostovat?
Organický odpad tvoří podstatnou část celkového odpadu. Bioodpad se na skládce ale nemůže rozložit přirozeným způsobem a dochází k produkci skleníkových plynů, především metanu. Kromě toho je bioodpad přirozeným hnojivem pro pěstování bylinek, zeleniny a květin.
Co je bioodpad
Bioodpad je zkrácený název pro biologicky rozložitelný odpad. Jedná se o odpad z domácnosti i zahrady. Rozumíme jím tak zbytky ovoce a zeleniny, skořápky z vajíček a ořechů, zbytky vařených jídel (brambory, těstoviny, rýže, knedlíky apod.). Organickým odpadem jsou také zvadlé květiny, zemina z květináčů, posekaná tráva, listí, peří nebo vlasy.
Výhody domácího kompostéru
Kompostování je především snadné. Jednoduše a téměř bez práce budete mít dostatek kvalitního hnojiva na zahrádku či do květináčů, snížíte množství odpadu z domácnosti a ekologicky podpoříte životní prostředí.
Substrát
Jako podklad skvěle poslouží proužky papíru o šířce asi dvou centimetrů nebo přírodní směs Bokashi z obilných otrub a melasy. Tento základ se vloží na dno kompostéru (20-30 ml) poté zasypeme bioodpadem a další stejně velkou vrstvou substrátu. Následně utěsníte a každých 3-5 dní odtočíte vznikající fermentační tekutinu prostřednictvím otvoru na dně kompostéru. Tento postup už stačí pouze opakovat. Kvalitní domácí hnojivo pro rostliny budete mít přibližně za 2 měsíce.