Máme pro vás zdravou ovocnou pizzu bez lepku, obilí, mléka a rafinovaného cukru! Lze ji snadno vyrobit také ve veganské verzi s vynecháním vajíčka a použitím uvedených alternativ bez mléka.
Obsah: 8-10 porcí
Ingredience:
Korpus:
- 1 šálek kokosové mouky
- ¼ šálek škrobu
- ¼ lžičky soli
- ¼ šálek javorového sirupu nebo medu
- ¼ šálek kokosového oleje nebo másla
- 1 vejce nebo 2 až 3 lžíce Vajahitu
- 3–4 lžíce mandlového mléka nebo jiného mléka dle vlastního výběru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Kokosová šlehačka:
- 1–1,5 šálků kokosového mléka nebo smetany
- 1–2 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladidla dle vlastního výběru.
Postup:
Kokosový krém
Kokosové mléko nechte chladit několik hodin v ledničce, dokud se od něj neoddělí tekutina. Vypusťte vodu a kapalnou část plechovky a použijte pouze studený (tvrdý) kokosový krém. Zalepený kokosový krém vložte do mísy, spolu s 1 polévkovou lžičkou medu nebo javorového sirupu. Podle potřeby přidejte další sladidlo.
Korpus:
Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy nasypte kokosovou mouku, škrob a sůl do střední mísy a smíchejte dohromady. Přidejte javorový sirup, kokosový olej, vejce a vanilku a opět zamíchejte. Směs naneste na 25 až 30 cm velkou formu na pizzu, která je obložena pečícím papírem a pečte 8-10 minut nebo až do světle zlatavé barvy. Před vytažením pizzy z trouby vyjměte a nechte zcela vychladnout. Poté na korpus naneste kokosový krém a ozdobte ovocem dle vlastního výběru.
Uchovávejte v chladu.