Léto pomalu, ale jistě končí a my tak máme poslední možnost vychutnat si limonády připravené z čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou typické pro naší letní sezónu.Tyto drinky nejen, že vás perfektně osvěží, pohladí vaše chuťové buňky, také vás nabijí pozitivní energií do celého dne. A věřte nebo ne, nemusíte na ně chodit do kavárny nebo restaurace. Zde je pár receptů, jak si právě takovou dobrotu připravit v pohodlí vašeho domova a pohostit tak nejen sebe, ale třeba i návštěvu či rodinu. My vám přejeme dobrou chuť.
Na litr a půl limonády:
- 2500g červeného melounu, zbaveného slupky a peciček
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva ze 3 limet
- meduňka či máta na ozdobu
- led
Jak nápoj připravit
Meloun si v mixéru rozmixujeme s limetovou šťávou a cukrem. Do sklenice nebo džbánu si připravíme led, na který limonádu nalijeme a dozdobíme dle chuti.
Tip pro vás plnoleté! Do limonády můžete přidat trochu vodky.
Co budeme potřebovat
- 1 hrníček borůvek
- půl hrníčku cukru
- půl hrníčku šťávy z citrónů
- 1 hrníček vody
- led
Jak nápoj připravit
V menším hrnci si ohřejeme vodu, přidáme připravené borůvky a také cukr. Všechny tyto ingredience vaříme na mírném ohni do doby, dokud se cukr nerozpustí a celý obsah kastrolu se nezačne vařit. Jakmile máme rozvařené borůvky, necháme směs vychladnout. Poté si do připraveného džbánu s ledem nalijeme borůvkovou a citrónovou šťávu, dobře promícháme, dozdobíme a můžeme podávat.
Tip pro Vás! Pokud máte raději jemnější limonády bez kousků ovoce, můžete šťávu před vychladnutím propasírovat.
- 2 hrníčky vody
- 4 nakrájené broskve
- šťáva z 1 citrónu
- 4 lžíce třtinového cukru
- led
- máta nebo meduňka na dozdobení
Jak nápoj připravit
Postup je velmi podobný jako u předchozího receptu:
V menším hrnci si ohřejeme vodu, přidáme připravené broskve a také cukr. Všechny tyto ingredience vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Poté necháme směs vychladnout. Do připraveného džbánu s ledem nalijeme broskvovou a citrónovou šťávu, dobře promícháme, dozdobíme a můžeme podávat.
Tip pro Vás! Pokud máte raději jemnější limonády bez kousků ovoce, můžete šťávu před vychladnutím propasírovat. Zbavíte se tak přebytečných slupek.
- 2 kusy limetky
- půl hrníčku máty
- 2 litry vody
- 3 lžíce třtinového cukru
- led
Jak nápoj připravit
Vodu svaříme v hrnci, odstavíme a počkáme, než nám trochu vychladne. Mezitím si nasekáme nachystanou, omytou mátu na drobno a vložíme jí do již připraveného džbánu spolu s cukrem a šťávou z jedné limetky. Vše zalijeme vlažnou vodou a společně promícháme. Na závěr přidáme led a druhou limetku nakrájenou na plátky. A nápoj je hotov!
Tip pro Vás! Do této limonády můžete přidat mražené lesní ovoce, nápoj bude vypadat skvěle a chutnat ještě lépe.
- 300 gramů jahod
- 5 jahod na nakrájení
- šťáva z 1 citrónu
- jeden citrón na nakrájení
- 1 hrstku lístků čerstvé bazalky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 litr perlivé vody
- led
Jak nápoj připravit
Do mixéru vložte připravené jahody, přidejte šťávu z citrónu, cukr a poloviční část připravené bazalky. Vše rozmixujte a vzniklou směs nalijte do džbánu s ledem. Teď už chybí přidat pouze citrón, jahody nakrájené na plátky a zbylé lístky bazalky. Na závěr vše zalijte sodovkou a vychutnejte si skvělé letní osvěžení.
Tip pro Vás! Pokud nejste velký fanda bazalky, můžete jí v receptu nahradit mátou.
- 1 salátová okurka
- 1 litr perlivé vody
- led
- šťáva ze dvou citrónů
- 2 lžíce třtinového cukru
Jak nápoj připravit
Okurku zbavíme slupky a nastrouháme. Poté jí spolu s dvěmi lžícemi cukru, citrónovou šťávou a sodovkou rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Vzniklou směs přeceďte přes sítko a dejte do lednice vychladit.
Tip pro Vás! Pro výraznější citrusovou chuť můžete citrón nahradit limetkou.
Zdroj: https://cz.pinterest.com/