Léto pomalu, ale jistě končí a my tak máme poslední možnost vychutnat si limonády připravené z čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou typické pro naší letní sezónu.Tyto drinky nejen, že vás perfektně osvěží, pohladí vaše chuťové buňky, také vás nabijí pozitivní energií do celého dne. A věřte nebo ne, nemusíte na ně chodit do kavárny nebo restaurace. Zde je pár receptů, jak si právě takovou dobrotu připravit v pohodlí vašeho domova a pohostit tak nejen sebe, ale třeba i návštěvu či rodinu. My vám přejeme dobrou chuť.

Na litr a půl limonády:

- 2500g červeného melounu, zbaveného slupky a peciček

- 2 lžíce třtinového cukru

- šťáva ze 3 limet

- meduňka či máta na ozdobu

- led

Jak nápoj připravit

Meloun si v mixéru rozmixujeme s limetovou šťávou a cukrem. Do sklenice nebo džbánu si připravíme led, na který limonádu nalijeme a dozdobíme dle chuti.

Tip pro vás plnoleté! Do limonády můžete přidat trochu vodky. 

Co budeme potřebovat

- 1 hrníček borůvek

- půl hrníčku cukru

- půl hrníčku šťávy z citrónů

- 1 hrníček vody

- led 

Jak nápoj připravit

V menším hrnci si ohřejeme vodu, přidáme připravené borůvky a také cukr. Všechny tyto ingredience vaříme na mírném ohni do doby, dokud se cukr nerozpustí a celý obsah kastrolu se nezačne vařit. Jakmile máme rozvařené borůvky, necháme směs vychladnout. Poté si do připraveného džbánu s ledem nalijeme borůvkovou a citrónovou šťávu, dobře promícháme, dozdobíme a můžeme podávat.

Tip pro Vás! Pokud máte raději jemnější limonády bez kousků ovoce, můžete šťávu před vychladnutím propasírovat.


- 2 hrníčky vody

- 4 nakrájené broskve

- šťáva z 1 citrónu

- 4 lžíce třtinového cukru

- led

- máta nebo meduňka na dozdobení

Jak nápoj připravit

Postup je velmi podobný jako u předchozího receptu:

V menším hrnci si ohřejeme vodu, přidáme připravené broskve a také cukr. Všechny tyto ingredience vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Poté necháme směs vychladnout. Do připraveného džbánu s ledem nalijeme broskvovou a citrónovou šťávu, dobře promícháme, dozdobíme a můžeme podávat.

Tip pro Vás! Pokud máte raději jemnější limonády bez kousků ovoce, můžete šťávu před vychladnutím propasírovat. Zbavíte se tak přebytečných slupek.

- 2 kusy limetky

- půl hrníčku máty

- 2 litry vody

- 3 lžíce třtinového cukru

- led

Jak nápoj připravit

Vodu svaříme v hrnci, odstavíme a počkáme, než nám trochu vychladne. Mezitím si nasekáme nachystanou, omytou mátu na drobno a vložíme jí do již připraveného džbánu spolu s cukrem a šťávou z jedné limetky.  Vše zalijeme vlažnou vodou a společně promícháme. Na závěr přidáme led a druhou limetku nakrájenou na plátky. A nápoj je hotov! 

Tip pro Vás! Do této limonády můžete přidat mražené lesní ovoce, nápoj bude vypadat skvěle a chutnat ještě lépe.

- 300 gramů jahod

-  5 jahod na nakrájení

- šťáva z 1 citrónu

- jeden citrón na nakrájení

- 1 hrstku lístků čerstvé bazalky

- 2 lžíce třtinového cukru

- 1 litr perlivé vody

- led

Jak nápoj připravit

Do mixéru vložte připravené jahody, přidejte šťávu z citrónu, cukr a poloviční část připravené bazalky. Vše rozmixujte a vzniklou směs nalijte do džbánu s ledem. Teď už chybí přidat pouze citrón, jahody nakrájené na plátky a zbylé lístky bazalky. Na závěr vše zalijte sodovkou a vychutnejte si skvělé letní osvěžení.

Tip pro Vás! Pokud nejste velký fanda bazalky, můžete jí v receptu nahradit mátou.

- 1 salátová okurka

- 1 litr perlivé vody

- led

- šťáva ze dvou citrónů

- 2 lžíce třtinového cukru

Jak nápoj připravit

Okurku zbavíme slupky a nastrouháme. Poté jí spolu s dvěmi lžícemi cukru, citrónovou šťávou a sodovkou rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Vzniklou směs přeceďte přes sítko a dejte do lednice vychladit.

Tip pro Vás! Pro výraznější citrusovou chuť můžete citrón nahradit limetkou. 

Zdroj: https://cz.pinterest.com/