Koledníkům během putování za vajíčky i jinými dobrotami pěkně vyhládne a každé drobné občerstvení, které dodá síly na zdolání celé velikonoční trasy, přijde vhod. Chtěli byste do repertoáru osvědčených mňamek přidat novou položku? Zkuste to s domácími laskonkami ve tvaru zajíčka!
Těsto na 10-12 kousků připravíte z:
100 gramů vaječných bílků, 110 gramů mandlové mouky (před zapracováním do těsta ji šoupněte na 5 minut do trouby vyhřáté na 100 stupňů a poté ji prosejte), 200 gramů moučkového cukru, 50 gramů pískového cukru; přidat můžete i růžové potravinářské barvivo nebo šťávu z červené řepy.
Na náplň si nachystejte:
2 vaječné bílky, 1/2 hrnku cukru, 1/8 lžíce vinanu draselného, 1/4 lžíce vanilkového extraktu, 100 gramů rozpuštěné hořké čokolády.
Na dozdobení se hodí tekuté černé potravinářské barvivo, čokoláda a cukrové kuličky.
A jde se na věc: moučkový cukr nasypte do kuchyňského robotu a minutku mixujte, aby v něm nebyly hrudky. Vmíchejte mandlovou mouku a mixujte další 3 minuty. V jiné misce ušlehejte z bílků a pískového cukru pevný sníh. Opatrně promíchejte sníh se sypkou směsí. Jakmile je těsto hotové, část (zhruba půl hrníčku) si dejte stranou na zaječí ocásky. Větší část těsta obarvěte narůžovo a naplňte do zdobicího sáčku.
Vyložte pečicím papírem dva plechy a pomocí zdobicího sáčku na ně nastříkejte kolečka o průměru 3 centimetry a polovině koleček nastříkejte i zaječí ouška. Na tato kolečka můžete zdobicím sáčkem naplněným rozpuštěnou čokoládou namalovat očka a fousky (malovat můžete i na už upečené laskonky, aby se čokoláda náhodou neroztekla), čumáček může tvořit cukrová kulička. Na kolečka bez oušek po půl hodině (aby růžové těsto trochu zaschlo) stříkněte bílým těstem ocásek. Zajíčky nechce ještě alespoň půl hodiny schnout, poté je umístěte do trouby vyhřáté na 140-150°C a pečte 15-18 minut. Upečené zajíčky nechte vychladnout.
Předek a zadek zajíčků k sobě slepíte krémem: v nerezové misce smíchejte bílky s cukrem a vinanem, 3-4 minuty šlehejte směs ručně ve vodní lázni. Až se rozpustí cukr, vyndejte směs z lázně a mixujte ji elektrickým šlehačem 5-7 minut, až je sníh pěkně tuhý. Vmíchejte vanilku a rozpuštěnou čokoládu, nandejte náplň do zdobicího sáčku a nastříkejte na spodní stranu koleček, slepte k sobě vždy kolečko s oušky a kolečko s ocáskem. Hotové zajíčky naskládejte do uzavíratelné misky a skladujte v lednici.