Grilování se pozvolná stává českou národní disciplínou. Kdo by také odolal křupavému čerstvému masíčku. Grilování však nemusí být jen letní záležitostí. Ponořme se do světa chutí a ukažme si novinky a vychytávky ze světa grilování. 

Grily na dřevěné uhlí

Plynové grily

Elektrické grily

Několik receptů:

Grily na dřevěné uhlí

Kachní prsíčka na pomerančích

Doba na přípravu: 30 minut Náročnost: snadné Doba grilování: 15 minut Doba na marinování: 1 hodina marinování

Suroviny:

  • 4   kachní prsa
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 biopomeranče
  • 1   nasekaný stroužek česneku
  • 1   nasekaná šalotka
  • 1   bobkový list
  • 250 ml     červeného vína
  • 2   lžíce balzamikového octa
  • 1    lžička cukru
  • sůl, čerstvě umletý černý pepř
  • 3   lžíce rybízového želé

Přebytečný tuk z kachních prsíček odkrojíme. Kůži nařízneme až k masu do mřížky. Kachní prsa potřeme pomerančovou kůrou a vložíme do ploché nádoby. Česnek a šalotku nasypeme na maso, přidáme bobkový list a zalijeme pomerančovou šťávou a červeným vínem. Marinujeme alespoň 1 hodinu. Kachní prsa necháme dobře okapat. Marinádu nalijeme do malého hrnce. Přidáme balzamikový ocet, přivedeme k varu a vaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Omáčku přecedíme do jiného hrnce a okořeníme solí, cukrem a pepřem. Přidáme rybízové želé a vaříme 1-2 minuty, až omáčka zhoustne. Kachní prsa položíme kůží dolů na grilovací rošt a při mírném žáru grilujeme dalších 6-7 minut. Kdo má raději maso důkladně propečené, prodlouží dobu grilování o 3-4 minuty. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s teplou omáčkou. 

Plynové grilyGrilovaný losos s kůžičkou

Doba na přípravu: cca 30 minut Gril: Weber Genesis / Weber Spirit Pomůcky: pánev na ryby Weber Style, alobal, sáček do mrazáku, pánev Doba grilování: cca 20 minut (až ryba zesklovatí) Grilovací technika: nepřímé grilování Doba na přípravu: 10 minut Doba na marinování: 1 hodina Suroviny:

  • 500 g     lososa s kůžičkou
  • ½     ananasu

Suroviny na oblohu:

  • 1 limeta
  • ½ svazku jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek

Suroviny na marinádu:

  • 3 polévkové lžíce šťávy z limety
  • 3 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce přírodního hnědého cukru
  • 1 polévkové lžíce čerstvého zázvoru
  • pepř, sůl

Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy.  Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka. Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme.  Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu. Očištěného lososa dáme s plátky ananasu do igelitového sáčku. Potom přidáme hotovou marinádu a sáček uzavřeme. Sáčkem několikrát zatřepeme, aby se marináda pravidelně rozmístila. Potom ho dáme na hodinu do ledničky a občas otočíme. Zatímco je naložená ryba v ledničce, vložíme sezamová semínka do pánvičky a na sucho je 3 minuty pražíme. Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal, z něhož odmotáme asi o 20 cm navíc, abychom do ní celou rybu mohli zabalit.  Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut přímým grilováním (po 2½ minutě plátky otočíme). Víko grilu necháváme zavřené. Ananas by měl mírně zhnědnout, losos by měl být celý propečený, ale stále šťavnatý.  Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme. Podáváme s polovičním plátkem ananasu, čtvrtkou limety, trochou opraženého sezamu a jarní cibulkou. Podle chutě můžeme pokapat krajíčky chleba sezamovým olejem, nechat je opéci dozlatova a podávat jako přílohu. 

Elektrické grily

Garnáty s chilli a citronem Doba na přípravu: 20 minut Náročnost: snadné Gril: Weber Q Pomůcky:     grilovací jehlice Weber s dvěma bodci Doba grilování: cca 10 minut Doba na přípravu: 10 minut Doba na marinování: 20 minut Suroviny:

  • 20  syrových, oloupaných, obrovských tygřích garnátů
  • (Black Tiger Shrimps)
  • 1   limeta
  • 3   polévkové lžíce citrónové šťávy
  • ½   polévkové lžíce ostré čínské chilli omáčky
  • 1   polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2   utřené stroužky česneku
  • 2   polévkové lžíce sekaného zeleného koriandru
  • 1   polévková lžíce sójové omáčky
  • 1   polévková lžíce tekutého medu

V misce smícháme suroviny na marinádu a potom do ní vložíme oloupané garnáty. Necháme je marinovat až do okamžiku grilování. Gril připravíme pro přímé grilování na střední teplotě. Rozčtvrtíme citrony a limety. Garnáty podáváme přímo na grilovací jehlici. 

Péče o grilGril na dřevěné uhlí

Po každém grilování odstraňte všechny větší zbytky přichycených grilovaných pokrmů z roštu. Pokud odstraníte zbytky předem, např. papírovým kapesníkem, zkrátí to dobu vypálení grilu. Otevřte regulátory cirkulace vzduchu a zavřete poklop. Proces vypálení trvá v závislosti na míře znečištění grilu cca 10 minut. Poté očistěte ještě horký grilovací rošt čistým kartáčem. Odstraňte studený popel z kotle. Tímto zabráníte případným problémům při příštím grilování s cirkulací vzduchu. 

Elektrický gril 

Gril na dřevěné uhlí 

Plynový gril 

Před nebo po grilování vypalte gril.  Až se z něj přestane kouřit, je vypálení hotovo. Pak už jen použijte grilovací kartáč na očištění roštu.