Když člověk otevře ledničku, jejíž poličky přetékají jídlem, patrně ho v danou chvíli ani trochu netíží, kolik lidí na světě právě umírá hlady. Hladomor stejně jako další globální problémy tu ale jsou už dlouho a ačkoli někomu, koho se zdánlivě přímo netýkají, jsou vcelku ukradené, existují humanitárně orientovaní lidé, kterým není osud planety Země a milionů trpících lidí lhostejný a snaží se nalézt řešení, kudy z tíživé situace ven. A tak se rodí nejrůznější nápady, které by alespoň teoreticky mohly pomoci, ovšem v praxi znamenají velké změny, oběti, chcete-li, především pro lidi, kteří zrovna nedostatkem sužovaní nejsou. Není tedy divu, že se takové vynálezy mnohdy nesetkávají s valným zájmem.
Dvojice německých studentů, Sarah Mautschová a Aaron Abentheuer, se rozhodla rozvířit diskuzi o budoucnosti stravování přístrojem nazvaným Cultivator. Jedná se o 3D tiskárnu, která vám vytiskne maso dle vlastního výběru. Nejsou první, kdo s uměle vyrobeným masem provokuje, a nebudeme si lhát: nenapravitelní milovníci masa se budou asi vždy dožadovat pravého fláku. Na druhou stranu by v mladších generacích mohlo vyklíčit jakési hlubší uvědomění závažnosti situace a za pár desítek let už bude normální, že si pro řízek nepůjdeme do masny, ale vytiskneme si ho na kuchyňské lince.
Studenti přiznávají, že jimi sestrojený model zatím steak nevyrobí, ovšem vzhledem k pokroku, k němuž dochází v oblasti trojrozměrného tisku tkání, lidských i zvířecích, se dá do nedalekého budoucna počítat s tím, že by něco jako Cultivator mohlo představovat běžnou součást kuchyňského arzenálu. Přístroj by byl schopen vyrobit požadovaný druh masa, přičemž uživatel si může nastavit i poměr tuku a libového masa. Výrobník masa by fungoval na solární pohon s možností zapojit ho do sítě v případě zhoršených světelných podmínek.