Grilování se pozvolná stává českou národní disciplínou. Kdo by také odolal křupavému čerstvému masíčku. Grilování však nemusí být jen letní záležitostí. Ponořme se do světa chutí a ukažme si novinky a vychytávky ze světa grilování. Grily na dřevěné uhlí Fanoušci klasického grilování na dřevěném uhlí si určitě tento typ grilu oblíbí. Grily na dřevěné uhlí jsou obvykle kopulovitého tvaru s poklopem. Grilování na nich je velmi snadné. Široká nabídka příslušenství určitě potěší každého, kdo se chystá gril na dřevěné uhlí pořídit. Rychlopodpalovač nebo kvalitní rošty nejsou jediným důvodem proč chtít tento gril. Novější typy nyní nabízí velmi sofistikované čistící systémy, integrované teploměry, odolné materiály či dokonce dávkovače briket. Plynové grily Pokud vám vadí nekdy zdlouhavá příprava grilu na dřevěné uhlí (shánění uhlí, podpalování...) je plynový gril pro vás to pravé. Díky hořákům, které plynové grily mají, rovnoměrně rozžhavíte grilovací rošt a dokážete tak udržet konstatntní teplotu. Pokrmy jsou tak rovnoměrně ugrilovány. Během okamžiku si tak můžete ugrilovat Vaše oblíbené maso nebo jiné pochoutky. Plynové grily ocení nejen profesionální kuchaři.   Elektrické grily Elektrické grilování si získává stále více fanoušků a to nejen z důvodu kompaktních rozměrů grilů, ale hlavně tzv. zdravého grilování. Elektrické grily obsahují topnou spirálu, která díky svému výkonu dokáže nahradit plynový hořák nebo dřevěné uhlí. Pod spirálou se většinou nachází odkapávací nádoba na omastek. Odkapávací nádoba zachycuje veškerý omastek, který by na klasickém grilu kapal přímo na uhlíky a vypařovaly by se zdraví škodlivé látky. Na elektrickém grilu budou vaše steaky ještě šťavnatější.

Několik receptů:

1) Grily na dřevěné uhlí          

Kachní prsíčka na pomerančích

Doba na přípravu: 30 minut Náročnost: snadné Doba grilování: 15 minut Doba na marinování: 1 hodina marinování

Suroviny:

  • 4   kachní prsa
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 biopomeranče
  • 1   nasekaný stroužek česneku
  • 1   nasekaná šalotka
  • 1   bobkový list
  • 250 ml     červeného vína
  • 2   lžíce balzamikového octa
  • 1    lžička cukru
  • sůl, čerstvě umletý černý pepř
  • 3   lžíce rybízového želé
Přebytečný tuk z kachních prsíček odkrojíme. Kůži nařízneme až k masu do mřížky. Kachní prsa potřeme pomerančovou kůrou a vložíme do ploché nádoby. Česnek a šalotku nasypeme na maso, přidáme bobkový list a zalijeme pomerančovou šťávou a červeným vínem. Marinujeme alespoň 1 hodinu. Kachní prsa necháme dobře okapat. Marinádu nalijeme do malého hrnce. Přidáme balzamikový ocet, přivedeme k varu a vaříme, až se polovina tekutiny odpaří. Omáčku přecedíme do jiného hrnce a okořeníme solí, cukrem a pepřem. Přidáme rybízové želé a vaříme 1-2 minuty, až omáčka zhoustne. Kachní prsa položíme kůží dolů na grilovací rošt a při mírném žáru grilujeme dalších 6-7 minut. Kdo má raději maso důkladně propečené, prodlouží dobu grilování o 3-4 minuty. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s teplou omáčkou. 2) Plynové grily           Grilovaný losos s kůžičkou Doba na přípravu: cca 30 minut Gril: Weber Genesis / Weber Spirit Pomůcky: pánev na ryby Weber Style, alobal, sáček do mrazáku, pánev Doba grilování: cca 20 minut (až ryba zesklovatí) Grilovací technika: nepřímé grilování Doba na přípravu: 10 minut Doba na marinování: 1 hodina Suroviny:
  • 500 g     lososa s kůžičkou
  • ½     ananasu
Suroviny na oblohu:
  • 1 limeta
  • ½ svazku jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
Suroviny na marinádu:
  • 3 polévkové lžíce šťávy z limety
  • 3 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce přírodního hnědého cukru
  • 1 polévkové lžíce čerstvého zázvoru
  • pepř, sůl
Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy.  Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka. Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme.  Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu. Očištěného lososa dáme s plátky ananasu do igelitového sáčku. Potom přidáme hotovou marinádu a sáček uzavřeme. Sáčkem několikrát zatřepeme, aby se marináda pravidelně rozmístila. Potom ho dáme na hodinu do ledničky a občas otočíme. Zatímco je naložená ryba v ledničce, vložíme sezamová semínka do pánvičky a na sucho je 3 minuty pražíme. Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal, z něhož odmotáme asi o 20 cm navíc, abychom do ní celou rybu mohli zabalit.  Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut přímým grilováním (po 2½ minutě plátky otočíme). Víko grilu necháváme zavřené. Ananas by měl mírně zhnědnout, losos by měl být celý propečený, ale stále šťavnatý.  Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme. Podáváme s polovičním plátkem ananasu, čtvrtkou limety, trochou opraženého sezamu a jarní cibulkou. Podle chutě můžeme pokapat krajíčky chleba sezamovým olejem, nechat je opéci dozlatova a podávat jako přílohu. 3) Elektrické grily           Garnáty s chilli a citronem Doba na přípravu: 20 minut Náročnost: snadné Gril: Weber Q Pomůcky:     grilovací jehlice Weber s dvěma bodci Doba grilování: cca 10 minut Doba na přípravu: 10 minut Doba na marinování: 20 minut Suroviny:
  • 20  syrových, oloupaných, obrovských tygřích garnátů
  • (Black Tiger Shrimps)
  • 1   limeta
  • 3   polévkové lžíce citrónové šťávy
  • ½   polévkové lžíce ostré čínské chilli omáčky
  • 1   polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2   utřené stroužky česneku
  • 2   polévkové lžíce sekaného zeleného koriandru
  • 1   polévková lžíce sójové omáčky
  • 1   polévková lžíce tekutého medu
V misce smícháme suroviny na marinádu a potom do ní vložíme oloupané garnáty. Necháme je marinovat až do okamžiku grilování. Gril připravíme pro přímé grilování na střední teplotě. Rozčtvrtíme citrony a limety. Garnáty podáváme přímo na grilovací jehlici. Péče o gril Gril na dřevěné uhlí Po každém grilování odstraňte všechny větší zbytky přichycených grilovaných pokrmů z roštu. Pokud odstraníte zbytky předem, např. papírovým kapesníkem, zkrátí to dobu vypálení grilu. Otevřte regulátory cirkulace vzduchu a zavřete poklop. Proces vypálení trvá v závislosti na míře znečištění grilu cca 10 minut. Poté očistěte ještě horký grilovací rošt čistým kartáčem. Odstraňte studený popel z kotle. Tímto zabráníte případným problémům při příštím grilování s cirkulací vzduchu. Elektrický gril viz Gril na dřevěné uhlí Plynový gril Před nebo po grilování vypalte gril.  Až se z něj přestane kouřit, je vypálení hotovo. Pak už jen použijte grilovací kartáč na očištění roštu.