Když člověk otevře ledničku, jejíž poličky přetékají jídlem, patrně ho v danou chvíli ani trochu netíží, kolik lidí na světě právě umírá hlady. Hladomor stejně jako další globální problémy tu ale jsou už dlouho a ačkoli někomu, koho se zdánlivě přímo netýkají, jsou vcelku ukradené, existují humanitárně orientovaní lidé, kterým není osud planety Země a milionů trpících lidí lhostejný a snaží se nalézt řešení, kudy z tíživé situace ven. A tak se rodí nejrůznější nápady, které by alespoň teoreticky mohly pomoci, ovšem v praxi znamenají velké změny, oběti, chcete-li, především pro lidi, kteří zrovna nedostatkem sužovaní nejsou. Není tedy divu, že se takové vynálezy mnohdy nesetkávají s valným zájmem.

Dvojice německých studentů, Sarah Mautschová a Aaron Abentheuer, se rozhodla rozvířit diskuzi o budoucnosti stravování přístrojem nazvaným Cultivator. Jedná se o 3D tiskárnu, která vám vytiskne maso dle vlastního výběru. Nejsou první, kdo s uměle vyrobeným masem provokuje, a nebudeme si lhát: nenapravitelní milovníci masa se budou asi vždy dožadovat pravého fláku. Na druhou stranu by v mladších generacích mohlo vyklíčit jakési hlubší uvědomění závažnosti situace a za pár desítek let už bude normální, že si pro řízek nepůjdeme do masny, ale vytiskneme si ho na kuchyňské lince.

Cultivator-by-Sarah-Mautsch-and-Aaron-Abentheuer_dezeen_1

Studenti přiznávají, že jimi sestrojený model zatím steak nevyrobí, ovšem vzhledem k pokroku, k němuž dochází v oblasti trojrozměrného tisku tkání, lidských i zvířecích, se dá do nedalekého budoucna počítat s tím, že by něco jako Cultivator mohlo představovat běžnou součást kuchyňského arzenálu. Přístroj by byl schopen vyrobit požadovaný druh masa, přičemž uživatel si může nastavit i poměr tuku a libového masa. Výrobník masa by fungoval na solární pohon s možností zapojit ho do sítě v případě zhoršených světelných podmínek.

Cultivator-by-Sarah-Mautsch-and-Aaron-Abentheuer_dezeen_3