Pořádáte oslavu a chcete svým hostům zprostředkovat skvělý zážitek nejen z jídla, ale i z nápojů? Budete-li podávat víno, bylo by vhodné nalít jej do správné skleničky. Jednotlivé druhy vín mají svá specifika a kvalitní sklenka přinese potěšení z každého doušku. Poradíme vám, jak vhodnou sklenici na víno vybrat.

Víno vnímáme všemi smysly

Každý správný vinař ví, že víno by mělo nejenom dobře chutnat, ale zároveň mámit ostatní smysly jako zrak a čich. Barva je první vlastností, které bychom si měli všimnout, dostaneme-li skleničku s vínem do ruky. Čirá barva bez kalu je známkou kvality. Proto je třeba, aby sklenice na víno byla z tenkého hladkého a bezbarvého skla, aby nedošlo k jakémukoliv zkreslení.Vůně je nepostradatelnou součástí degustace. Ovocné, zemité či kořeněné tóny dobře rozpoznáte jedině ve sklenici tulipánového tvaru s uzavřeným hrdlem. Vůně se v ní koncentruje a degustátor ji tak může plně vnímat. Chuť přichází až nakonec. Po chvíli pozorování a držení sklenice s vínem v ruce, má víno čas zteplat a tím ztrácí na správné chuti. Na škodu je to především u bílých vín a sektů, které se servírují hodně vychlazené. U těchto druhů jsou vhodnější spíše užší sklenice, kde je omezen dotyk tekutiny se sklem, a tudíž nedochází k jejímu přílišnému ohřívání. Požitek z vína začíná u správné sklenice. Červené víno je velice aromatické a servíruje se při vyšší teplotě než víno bílé. Nejvhodnější sklenice na červené víno má objemnější kulatý kalich na stopce s otevřeným hrdlem. Na vína typu Bordeaux nebo Cabernet Sauvignon jsou doporučovány sklenice s velkým objemem 600 i 800 ml pro dokonalé rozvinutí aroma. Pozor! Tyto sklenice se plní pouze do 100 až 150 ml. Pro bílé víno je typická jeho jemnost a slabší aroma. Aby se vůně neztratila, ideální sklenice na bílé víno je užší tulipánová sklenka s uzavřeným hrdlem. V ní se vůně lépe koncentruje. Menší a užší skleničku na víno zvolte také proto, abyste zachovali správnou teplotu.Jaká by to byla oslava bez šumivého sektu. Ten však musí být skutečně perlivý a perfektně vychlazený. Nejvhodnější sklenice je proto štíhlá vysoká „flétna“, která nenechá vyprchat bublinky příliš rychle a zachová nízkou teplotu nápoje.