Ať už patříte mezi ty šťastné, z jejichž zahrady se linou vůně grilovaného masa a zeleniny a ozývá se mlaskání, nebo mezi ty méně šťastné, kteří se musí spokojit s libou vůní, protože neochutnají, grilování se vám během léta prostě nevyhne.

Jak se v grilech vyznat? Vzhledem k jejich popularitě se výrobci snaží zavděčit úplně všem, takže grily existují v různých velikostech, tvarech a provedeních. Jedna z prvních otázek při výběru grilu se týká toho, na co gril pojede: na dřevěné uhlí, na plyn či na elektřinu? Milovníci nefalšované chuti opékaného masa mají jasno: žhavé uhlíky jsou žhavé uhlíky. Plynové grily zase nabízejí komfort a rychlost zažehnutí. Do této kategorie spadají klasické kontaktní grily, lávové grily, které obsahují velmi sympatické lávové kameny (nasají odkapávající tuk a tím zabraňují vzniku karcinogenních látek a aby toho nebylo málo, samy se při vysoké teplotě vyčistí), a RBS technologie, které rovněž představují krok ke zdravějšímu grilování. Elektrické grily jsou velmi praktické pro domácí použití nebo na balkon a terasu. Další klíčovou vlastností grilu je jeho velikost. Pro velké grilovací počiny se přirozeně hodí velké grily, které si na zahradě trůní celou sezónu, na občasné grilování pro dva postačí něco menšího.

Ačkoli grilování většinou probíhá na zahradě, ani obyvatelé městských bytů nemusí přijít zkrátka – stačí si pořídit balkonový minigril.

A protože chuť je i na cestách, jsou k dostání nenápadné skládací grily.

Máte gril, máte co na něj dát, ale jak to rozfajrovat? Elektrický gril se zapojí, u plynového se zmáčkne knoflík, jen ten na uhlí představuje trochu výzvu. Aby uhlí lépe chytlo, používají se tekuté nebo tuhé podpalovače, na uzení jsou pak vhodné dřevěné lupínky. Dalším způsobem jak nachystat uhlíky k akci je vložit je do startéru, kde se poměrně rychle nažhaví a poté nasypou do grilu.

Zkušení i méně zběhlí grilovači jistě ocení praktické pomocníky, bez kterých by to sice šlo, ale s nimi je to pohádka. Díky praktickému pásu (nebo zástěře) na náčiní budete mít vždycky všechno po ruce. Grilování může skýtat nebezpečí popálení, tak je dobré si na ruce navléknout speciální ochranné rukavice.

Rošt patří do základní výbavy, která může být obohacena o vychytávky jako držáky na klobásy, ryby či pečivo, špízy, jehly nebo třeba grilovací misky a formy. K dostání jsou také grilovací ubrousky nacucané olejem, kterými se potře rošt, aby se předešlo zbytečnému připalování a následnému drbání. Teploměry na maso vás zase budou informovat o tom, zda vše probíhá, jak má.

Grilování se neobejde bez grilovacích kleští, obracečky a vidličky, jimiž do pokrmu na roštu šťoucháte a manipulejete s ním. Mívají dřevěnou rukojeť, abyste se nepopálili, když se zříkáte používání rukavic. Strávníci zase mohou být vybaveni na boj s grilovaným masem steakovým příborem.