Asi každého občas honí mlsná, ovšem ne každý má vždy po ruce nějakou tu sladkost, která mu na chvíli ulehčí od každodenních strastí. Recept na superjednoduchý bleskový koláč v zavařovací sklenici může vyřešit náhlou nouzi, nečekanou návštěvu, která nepohrdne domácím moučníkem, ale je skvělý i jako svačinka na výlet.

Budete potřebovat 2 1/2 hrnku sezónního ovoce, 1/2 hrnku mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, máslo, ušlehanou smetanu a fazole. Fandíte-li zdravější výživě, neváhejte nahradit suroviny výživnějšími alternativami: místo bílé pšeničné mouky můžete použít celozrnnou, klidně bezlepkovou jáhlovou nebo ovesnou; osladit lze medem, agávovým, javorovým či jiným sirupem, kypřicí prášek hravě zastoupí jedlá soda a nakonec místo obyčejné smetany můžete zkusit zakysanou.

Čerstvé sezónní ovoce nakrájejte na kousky, promíchejte a nasypte do 4 čtvrtlitrových zavařovacích sklenic.cakejars-1024x537

V misce smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek a sypkou směs nasypte do sklenic na ovoce.recept

Navrch položte kousek másla.

Bez názvu

Otevřené naplněné sklenice vložte do zapékací mísy (nebo do pekáčku), kolem nich nasypte fazole, celé to vložte do trouby vyhřáté na 160°C a pečte asi hodinku. Poté nechte sklenice s moučníkem vychladnout, můžete přidat smetanu a pustit se do jídla. Chcete-li si koláč nechat na později, stačí zavřít sklenici víkem a šoupnout do lednice, kde je možné mňamku skladovat až týden.Bez názvu 2