Suroviny:

2 kg rakytníku

2 kg cukru krupice

2 balíčky Dr.Oetker 2:1

Postup

Příprava rakytníku: Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku. Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout. Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.). Plody umeleme v mašince na ovoce. Vylisovaná semena, slupky a jiné zbytky sušíme k dalšímu případnému využití. Šťávu z plodů přivedeme k varu, přidáme cukr a Dr.Oetker 2:1. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru. Provedeme zkoušku na talířek, dále pomocí trychtýře přelijeme do zavařovacích sklenek. Sklenky na 5 minut otočíme dnem vzhůru, potom otočíme zpět a přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout. Rakytníkový džem je také vynikající v horkém černém čaji. Přeji dobrou chuť !