Suroviny

12 kusů hodně rozkvetlých květů růží

4 kusy klasů levandule

1,0 litr vody

250 g cukru krupice

3 kusy jablek

1 kus citrónu

1 sáček Dr.Oetker Extra 2:1

Postup

První den: Okvětní plátky růže zbavíme bílé spodní části, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Do většího hrnce nalijeme 0,5 litru vody, přisypeme okvětní plátky a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca 5 minut. Odstavíme a necháme do druhého dne odstát. Druhý den: Zbavíme jablka slupek a jádřinců, pokrájíme na kostičky. Pokrájená jablka smícháme s 250 g cukru krupice a přidáme šťávu z jednoho citronu (pozor jen šťávu). Tuto směs přivedeme k varu (pokud není možné jablka rozvařit, použijeme ponorný mixer). Z výluhu plátků růží vyjmeme vařené plátky růží (vymačkat co nejvíce výluh z plátků). Výluh obohatíme pouze o květy levandule. Výluh s květy levandule přivedeme k varu a přidáme směs vařených jablíček. Už žádný cukr! Přidáme Dr.Oetker 2:1 a důkladně jen rozmícháme. Provedeme test na talířek. Pokud na talířku zavařenina drží tvar, rozlijeme jí pomocí trychtýře do zavařovacích sklenek. Sklenky necháme 5 minut dnem vzhůru, potom otočíme a necháme vychladnout. Dobrou chuť !