Dýně neodmyslitelně patří k podzimu. Přinášíme vám velmi chutný recept z této typicky podzimní suroviny. Recept:
1 větší dýně Hokkaido, 10 krajíců chleba, 3 lžíce másla, 2 větší cibule, 350 g čerstvých hub (nebo 120 g sušených předem namočených ve vodě či v bílém víně), 500 g sýru mascarpone, 350 g strouhaného ementálu, 120 g parmazánu, 3 vejce, 1 lžíce mletého pepře, 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, sůl Dýni omyjeme a seřízneme ji zhruba 5 cm odshora - vznikne tak víčko a otvor, kterým dýni snadno vydlabeme (na stranách ponecháme 5 cm dužiny). Na pánvi osmahneme na lžíci másla kostičky z krajíců chleba zbavených kůrky a odložíme stranou. Na 2 lžících másla necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přisypeme pokrájené houby a podusíme je do měkka. Osolíme je a opepříme, vypneme plamen a ponecháme v pánvi. V míse smícháme všechny druhy sýra s vejci, ochutíme je lžící pepře a lžičkou muškátového oříšku a soli. Přisypeme houby a směs promícháme. Do vydlabané dýně navrstvíme střídavě houbovou směs a chléb. Přiklopíme víčkem a pečeme zhruba hodinu v troubě předehřáté na 190 °C do změknutí. Pak dýni odklopíme a obsah naběračkou rozdělíme na talíře. Recept je vybrán z knihy Cukety & dýně.